maanantai 13. elokuuta 2012

Mehiläishoitajana

Olen kesän mittaan päässyt tutustumaan pariin otteeseen mehiläisten hoitoon. Eilen olin mukana keräämässä hunajaa. Ekassa pesässä mehiläiset oli ihan rauhallisia, mutta toisessa oli hiukan kiukkuisempia tapauksia. Ilman pistoksia kuitenkin selvittiin. Mehiläisten hoito on hyvin monisäikeistä ja siinä on paljon eri työvaiheita, jotka tehdään tietyllä tavalla.

Valmiita kakkuja poistetaan pesästä

Kakusta kuoritaan ensin vahakerros pois, jonka jälkeen siitä lingotaan hunaja irti. Hunaja siivilöidään, kuoritaan, vaivataan ja vasta sitten tölkitetään.

On ne mehiläiset vaan eteviä. En esimerkiksi aiemmin tiennytkään, että mehiläiset uransa alkutaipaleella ovat ensin sisähommissa mm. pesän rakennuksessa, jonka jälkeen ne ylennetään keruupuuhiin.

Kävimme viikonloppuna myös paikallisella marjatilalla poimimassa vadelmaa ja pensasmustikoita, joita tilalla viljeltiin kahta lajiketta. Pensasmustikka onkin ehkä suosikkimarjani. Sitä ei voi verrata metsämustikkaan, eiväthän ne ole edes samaa lajia. Minulle ne ovat kuin karkkia ja niihin tulee himo. Pakko käydä vielä tällä viikolla poimimassa lisää. Poiminta on helppoa, sillä pensaat aivan notkuvat marjaa.

´North Blue´, peukalonpään kokoiset marjat. Hieman hapahko, mutta hyvä maku.´North Country´, pienemmät marjat kuin edellisessä. Tosi makeita.

 

2 kommenttia:

  1. Mehiläisten hoitaminen on mukavaa puuhaa :)
    Olen harkinnut pensasmustikkaa, kumpaa noista lajikkeista suosittelisit?

    VastaaPoista
  2. Kannattaa laittaa molempia, sillä ristipölytyksellä tulee parempi sato. Molempia myydään yleisesti ja ovat minusta parempia kuin esim. Aino ja Alvar. Istutetaan vuorotellen riviin. Kannattaa tehdä matala harju, hapan, runsashumuksinen maa, katetaan muovilla tai mansikkakankaalla. Vaatii aurinkoisen paikan. Kastelusta huolehdittava, sillä on pintajuurinen ja kuivuu herkästi.

    VastaaPoista